Amele Emeklisi
Haber
10 Haziran 2022 - Cuma 19:55 Bu haber 2088 kez okundu
 
Amele Emeklisi
BOZÜYÜK Haberi
Amele Emeklisi

1923 Yılında toplanan İzmir iktisat kongresi nde alınan kararlardan biride “ amele “ yerine işçi kelimesinin kullanılması idi.Bunun nedeni bedenen çalışanlara daha onurlu bir söylem olmasıydı.İlerleyen yıllarda emeklilik hakkının uygulama metodlarındada çeşitli kategoriler geliştirilmiştir .

Emekli sandığı,SSK,Bağkur ve özel kuruluşların sandıkları oluşmuştur.

En sonunda da Sosyal Güvenlik Kurumu oluşmuştur. SSK`dan emekli olabilmek için en az 3600 gün prim ödenmesi gereklidir.2000 yılı SSK emeklilerin ayristıği bir milat oldu,bu tarih ne yazikki 2000 yılından sonra emekli olanların hep aleyhlerinde isletilmistir.Bu durum halen devam etmektedir. 2000 yılından önce Emekli olanlara uygulanan intibak hakkı 2000 yılından sonra emekli olanlara verilmemektedir.uygulanan mevzuatla ne kadar çok prim öderseniz o kadar az maaş alırsınız demektir.Soyleki 2000 yılından önce 5000 gün prim ödeyerek (asgari ücret) emekli olan birisi yaklaşık 4 bin lira maaş alırken , 2000 yılından sonra, 10.000 gün prim ödeyen birisi ise 3 bin lira civarında maaş alabiliyor. İntibak hakkı uygulanmıyor?..

2018 yılından beri her zam dönemlerinde asgarî ücrete yapılan zammın Emekli maaşlarına yapılan zamdan oranının yüksek olması asgari ücret ile Emekli maaşları arasındaki farkı giderek açmıştır. Emekli sandığı emeklilerine uygulanan en az 600 puanlik ek gösterge uygulaması ile SSK emeklileri iyice mağdur edilmiştir.Bunun sonu nereye varacaktir işçi emeklisi perişandir.

İntibak işçi emeklisinin hakkıdır, İslam’da Allah’ın karşısına kul hakkıyla çıkılmaması açıkça belirtilmiştir.Dünyada rezerv para ve altın ekonominin belirlenmesindeki göstergeleridir,ülke ekonomisi paremetreleri bu birimlerin değerleriyle ölçülür,bu değerlere göre artık işçi emeklisinin onuru kırılarak “amele emeklisi” olmustur.Enerji fiyatlarına uygulanan zam işçi emeklisinede verilmelidir, işte o zaman hak yerini bulacaktır.

Lütfen emekliyi ezmeyin.

Selami YILDIZ

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Çağlayan Doğan
Etiketler: Amele, Emeklisi,
Yorumlar
Haber Yazılımı