BİLECİK BOZÜYÜK ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI SAYIN İSMAİL ÇELİK İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ
Haber
26 Ekim 2020 - Pazartesi 10:36 Bu haber 4229 kez okundu
 
BİLECİK BOZÜYÜK ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI SAYIN İSMAİL ÇELİK İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ
BOZÜYÜK Haberi
BİLECİK BOZÜYÜK ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI SAYIN İSMAİL ÇELİK İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ

1-Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben İsmail Çelik 1967 Bozüyük doğumluyum 3 yaşında geçirmiş olduğum çocuk felci hastalığı sonucu sol bacağıma vurdu ve aksayarak yürümeye devam ettim, İlkokulu Necatibey ilköğretim okulunda okudum, Orta okulu Bozüyük Lisesi Orta Okul bölümünde 2. Sınıfa kadar okudum ve 3. sınıfa geçtiğim yıl 13 yaşında iken 1980 de çocuk felci hastalığı tekrar etti Eskişehir tıp fakültesi Hastanesi’nde yaklaşık 8 ay tedavi gördüm hastane çıkışı artık hayatımı tekerlekli sandalye kullanan birey olarak devam etmeye başladım bu durumu kabullenmek benim için çok zor oldu, Okumayı çok sevdiğim için bol bol kitap okudum kendimi geliştirmeye çabaladım. Elektroniğe çok ilgim vardı basın yoluyla iki yıl uzaktan eğitim radyo teyp tv telsiz tamiri üzerine kurs aldım ve 1988 yılında Babamın  oğlum yurutemezsin açma, diyerek  karşı gelmesine rağmen kendi Elektronik tamir atölyemi açtım 15 yıl ilçemizde radyo teyp tamirciliği yaparak geçim sağladım, 2010 yılında emekli oldum. 2013 yılından bu yana yaklaşık 8 yıldır Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneğimizin Başkanıyım, Bozüyük Tüketici hakları derneği şubesi kurucu üyesiyim.  Evli ve iki erkek çocuk babasıyım büyük oğlum Elektronik Mühendisi eşi Avukat , küçük oğlum Mali Müşavir.  

2-Derneğinizi tanıtır mısınız?

Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneğimizin kuruluş tarihi 2010 yılında kurucu ve İlk başkanımız Sn Cengiz Turhan, 2. Başkanımız Sn Enver Güçyeter, Ben İsmail Çelik Dernegimizin 3. Başkanı olarak 2013 yılı nisan ayından bugüne üyelerimizin yetkisi ile devam etmekteyim, Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneğimiz Tamamen gönüllülük esasına göre kâr amacı gütmeyen dernektir, Bağımsız merkezi lokal dernektir Derneğin merkezidir ve şubelik açabilir. Derneğimiz Hak ve Hizmet temelli faaliyet yapmaktadır,  Derneğimizin amacı Engelli ve Yaşlı vatandaşlara yönelik maddi ve manevi  ihtiyaçlarınin karşılanması  doğrultusunda hizmet vermektedir. Tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve bireysel kişilerle işbirliği yaparak dernek faaliyetlerimizi yürüyoruz. Bir bütün olarak Engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin her alanda toplumsal hayata katılımını sağlamak önceliğimiz.
 
3-Faaliyetlerinizi anlatır mısınız?

Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneği olarak Bize her gün Engelliler günü diyerek dernek etkinlik salonunda hafta içi her gün Engelliler ve ailelerine yönelik adeta gündüz bakım merkezi gibi dernek üyeleri engelli ve aileleri zamanı en verimli şekilde değerlendirmektedir, genelde ağır engellisi olan aileler birbirlerine gönüllülük ve Dayanışma ile engellisini bırakarak kısa sürede çarşı Pazar işlerini görmektedirler, günde bir bazen iki defa yemek yemekte iaşemiz bağışlar veya herkes ortaklaşa karşılanmaktadır.
Dernek etkinlik salonunda düzenlenen engelli ve ailelerinin sosyal ortamları çeşitli üniversitelerde okuyan öğrencilerin staj yapmaları ve dönem ödevi hazırlamalarında yardımcı olunmuştur.
Derneğimizin faaliyetleri kendi oluşturduğumuz çalışma programları üzerinden devam etmektedir.  Derneğimiz ve Bozüyük Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Ekpss Engelli Kamu Personel hazırlık kursları düzenlenmekte olup özel sektör tarafından işkur aracılığıyla İlçemiz Fabrikalarında engelli istihdamına aracı olunmaktadır. İhtiyaç sahibi yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza bağış yoluyla Tekerlekli sandalye, koltuk değneği vb. Medikal ürünler desteği verilmektedir. Uyguladığımız çalışma programları Ana başlıklarıyla ; Sihirli Eller, Sosyal Hayata Engel Yok, En Büyük Asker Bizim Asker, Sporda Engel Yok, Engelsiz Yarınlar.
“ Sihirli Eller” Engelliler için eğitim mesleki ve el becerileri kursları, Şimdiye kadar açılan Derneğimiz, İlçemiz Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Bilgisayarlı Muhasebe elemanı, İşaret Dili, Okur yazar kursu, İngilizce dil kursu, Takı tasarım kursu, Amigurumi örgü bebek el örgü kursu, Resim kursu, Tiyatro kursu, Müzik kursu aklıma geliverenler.
İşkur ve Dernegimiz işbirliği ile 2015- 2016-2017 yıllarında Engelli ve Hasta Bakım elemanı kursu eğitimi düzenlendi toplamda 75 kursiyerlerin günlük 20 TL harçlık aldığı işkur sertifikalı istihdama yönelik düzenlediğimiz kurslar.
İlçe Müftülüğü ve Dernegimiz işbirliği ile Müftülük İmam Hatibi Hasan Cin hocamızın yönetiminde  her yıl Kur’an dili ve dinimizi öğrenmeye yönelik kurslar düzenlenmektedir.
“ Sosyal Hayata Engel Yok” Bu çalışmada Engelliler ve ailelerinin toplumsal görünürlüğüne yönelik sosyal alanlara ziyaretler düzenliyoruz, Tarihi ve kültürel geziler, AVM gezileri, Tiyatro, sinema, piknik, engelsiz yaz kampları gibi.
“ En Büyük Asker Bizim Asker” Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneğimizin organizasyonu ile İlçemizde ve civarında engelinden dolayı askerliğini yapamamış engelli vatandaşlarımıza yönelik bir günlük temsili askerlik töreni uygulaması, Asker uğurlama örf adetleri yapılarak yemekli Mevlid, kına gecesi eğlencesi yapılarak Askerlik yemin töreni uygulaması yapılmaktadır şu ana kadar 2013 yılından bu yana 7 yılda yaklaşık 100 ün üzerinde Engelli vatandaşlarımızın 1 gün de olsa askerlik üniforması ile eğitim alarak yemin etmesi, karavana yemesi hayatlarında ayrı mihenk taşlarından biridir, ayrıca ailelerinin ve askerlerin mutluluğu tarif edilemez.
“ Sporda Engel Yok” Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneği olarak İl Gençlik Spor Hizmetleri müdürlüğü, İlçe Gençlik Spor Hizmetleri müdürlüğü işbirliğiyle Voleybol, dart, masa tenisi ve Boccia gibi spor turnuvası yılın belli dönemlerinde gerçekleştirilmektedir.
” Engelsiz Yarınlar” Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneği olarak Engelli olgusu ve toplumsal duyarlılık amacıyla yılın çeşitli dönemlerinde Ana okulu, İlköğretim, Orta okul, Lise ve Üniversiteler de Konferanslar düzenlenmektedir.

4-Hedeflerinizi anlatır mısınız? 

Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneği olarak öncelikle ilçemizdeki Toplu ulaşımda engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetler, İlçemizde Şehir mimarisi, erişilebilirlik olmak üzere,  Genel olarak ilçemizdeki Engelli vatandaşlarımızın yararlanacağı Engelsiz Yaşam merkezi içinde eğitim, kültür sanat faaliyetleri yapılabilecek, Engelli istihdamına yönelik proje uygulama geliştirme programları yapılabilecek merkezlere ihtiyacımız var bunların oluşturulması için çalışmalarımız devam etmektedir.

Bozüyük için projeleriniz var mı? Nelerdir?

Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneği olarak Engelli vatandaşlarımızın istihdamına yönelik Bebka kalkınma ajansı teknik destek programı kapsamında proje son aşamasındayız.
Bilecik Bozüyük Engelliler Dayanışma Derneği olarak
Bozüyük için
Hayali kurulmayan hiç bir şey gerçekleşemez düşüncesiyle hareket ederek hayallerimizi projelendirecegiz.
5-Mesajınızı alabilirmiyiz.
İlçemiz için tüm engel gruplarına hitap edecek Engelsiz Yaşam merkezi hayalimiz, içinde eğitim ve İstihdama yönelik sınıfların, atölyelerin bulunduğu, Spor alanı  çok amaçlı salonu bulunan kompleks bir tesise ihtiyacımız var.
Bizler farklılıklarımız la bireyler olarak ortak noktamız insanlığımız diyoruz.
Engelsiz Bozüyük  hep birlikte mümkün diyerek selamlar saygılar sunarım.
Bu arada Covid 19 nedeniyle etkinlik salonunda düzenlenen faaliyetlerimize ara vermiş bulunmaktayız.

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Selahattin Doğan
Etiketler: BİLECİK, BOZÜYÜK, ENGELLİLER, DAYANIŞMA, DERNEĞİ, BAŞKANI, SAYIN, İSMAİL, ÇELİK, İLE, YAPTIĞIMIZ, RÖPORTAJ,
Yorumlar
Haber Yazılımı