Bozüyük Belediyesi`nden 25 kişi neden işten çıkarıldı?
Haber
17 Haziran 2022 - Cuma 23:08 Bu haber 8217 kez okundu
 
Bozüyük Belediyesi`nden 25 kişi neden işten çıkarıldı?
BOZÜYÜK Haberi
 Bozüyük Belediyesi`nden 25 kişi neden işten çıkarıldı?

HABER: ÇAĞLAYAN DOĞAN

 

25  kişi  neden işten çıkarıldı?

Bozüyük Belediyesi tarafından işletilen  Cemalettin Köklü ve Abdülhamidhan parklarında çalışan 25 kişi işten çıkarıldı.

Konu hakkında açıklama yapan Başkan Yardımcısı Ali Şahinoğlu, işçi çıkarımın şirket değişiminden kaynaklandığını söyledi.

Başkan Yardımcısı Şahinoğlu, şöyle konuştu:

“ Cemalettin köklü parkı ve Abdülhamid han parkı belediye adına çalıştırılan iki parkımızdı. Personel A.Ş. diye personel çalıştıran yüzde yüz belediye ait şirket. Şimdi yeni kanunlar ve büyüyen Bozüyük belediyesi iş hacmindeki belediyelerde ticaret ile uğraşan işlerde ticari vasıflı bir şirket olması gerekiyor. Personel A.Ş. sadece personel çalıştıran bir şirket. Belediye çalışanların bir çoğu da Personel A.Ş' dedir. Bu 2013' de bakanlar kurulu kararıyla hükümetimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin belediyelere bir ön açmasıyla kadrolar yetersiz olduğu zaman adam alınamıyordu sıkıntı yaşandığı için belediyeler şirket kurup adam çalıştırıp istihdam edebilir diye bir ön açılmış. Küçük belediyelerde şirkete gerek yok, belediye büyüdükçe şirket sayısı artıyor. Ticari vasfı sahibi olanlar. Bozüyük Belediyesi'nin Personel A.Ş. diye bir tane şirketi vardı.

 

Sonra 2019 'da böyle işler için bir ticari şirket kurulmuş geçmişi temiz olan bir şirket. Adı Metristepe A.Ş.  Yüzde yüz sermayesi Bozüyük Belediyesine ait. Belediye yönetiminde olan bir şirket. Geçtiğimiz ay itibariyle şirketin yönetim kurulu başkanına, başkan tarafından ben getirildim. Daha önce Vedat Kazıcı başkan yardımcısıydı. Vedat Kazıcı Bilecik’e nakli olduğu için bu şirketin yönetimine ben getirildim. Ticaret ve Sanayi Bakanlığına kayıtlı ticari vasıflara sahip bir şirket ama az önce belirttiğim gibi yüzde yüz sermayesi belediye ait. Burada görev bittiğinde otomatik olarak tüzüğü gereği görevim bitecek. Hiçbir maddi talebim yok olmayacakta.

 

Malum köklü parkı ve Abdulhamid han parkında ticari bir işletme olarak çalışıyor. Geçtiğimiz iki, üç ay içerisinde gelen zamlar ortada. Buralarda ürün fiyat güncellemesi yapmak için meclis kararı gerekiyor. Mecliste ayda bir toplanıyor. Satın alma konusunda da yine  üç teklifle meclis kararıyla encümen ile kontrollü gidiyor. Ticari vasıflarını kullanamayan bi iki tane parkımız var. Günün ticari konjonktürünü gereklerine göre çok büyük zararlar eden , örnek vereyim: Suyun gelişi 1.10TL ama biz onu tarifede 1 TL olduğu için  1TL`ye satıyoruz. Yani bunu güncellemek için 1 ay beklemen gerekiyor. Daha önce yaşanan pidelerde, simitte, meşrubatta da öyle.Meşrubat bir de ambalajlı ürün senin bir katma değerinde yok buna.  Ama aldığın fiyatın bile altına satıyorsun. Meclis kararını bekliyorsun.Bunların önünü açmak için Başkanımız dedi ki bu parklarımızı belediyenin şirketi olan Metristepe şirketine alalım. Ama  kanun gereği Bozüyük Belediyesi de  bu parkları şirketi al bunları sen çalıştır diyemiyor. Yine herkese açık bir ihale. İhale daha önceden duyuruldu. İhale ile aldı şirket bunları.

 

“İki arkadaşımız şartname aldı”

Ama onlar ile görüşmemiz de dedik ki bu kişi şirketi değil, tüzel de değil şahıs da değil. Belediyenin şirketi.Fiyatlarını da belediye encümeni belirleyecek. Yani girip almak isterseniz Anayasa hakkınız bir şey diyemeyiz ama biz Bozüyük’ün menfaatlerini korumak için yönetimdeyiz.  Bu şirketlerde Bozüyük halkına bu parklar hizmet eden parklar.Dolayısıyla bu şirket çalıştıracak.Yani burada Ali Şahinoğlu kendine almıyor veya başka birisi. Kimse buradan rant veya gelir elde etmeyecek. Bozüyük Belediyesi adına Personel A.Ş. yerine Metristepe A.Ş çalıştıracak.

 

“Bu iki parkta toplam 25 arkadaşımız çalışıyordu”

 

Biz bunlar ile görüştük dedik ki biz sizden memnunuz 3 senedir beraber çalışıyoruz kimsenin bugünde aynı şeyin düşün siyasi görüşüne veya buraya nasıl geldiğine bakmadan sizler ile devam etmek istiyoruz ama kanun gereği bu parklar bu şirkete devroldu sizin çalıştığınız şirket ile ilişkisi kesildi. Sizin bütün kanuni ve maddi ( Tazminat ve ihbar) haklarınızı vermek kaydıyla aynı maaş, aynı sosyal haklar , sendika hepsi baki kalacak şekilde elimizden ben mesela onların ilk görüşümde sendika nasıl devam eder bilmiyordum. Onun sözünü veremem ama olmanız için elimden geleni yapacağım dedim. Sonra sendika başkanımızı da çağırdık siz isterseniz sendikaya bunlarda bağlanır bağlansın dedik. Bozüyük Belediye Personel A.Ş.’de çalışan herkes toplu sözleşme ve diğer sosyal haklardan nasıl faydalanıyorsa bu kardeşlerimizde faydalanmaya devam etsin. Çoğu 2017-2018-2019 girişli 25 arkadaşımızla çoğunla birebir görüştüm bunu anlatmaya çalıştım.Hatta örnek de verdim.  Bu çıkış sizi işten çıkarma değil gereklilik böyle olduğu için dedik. Yeni şirkette aynı görevde devam etmenizi isteriz. Hemen hemen aynı maaşlar ile belki müşteri memnuniyeti hizmet odaklı çalışmayla biraz karlı, zararı azaltabilirsek prim performansa dayalı sistemle belki daha iyi ücretler alabilirsiniz dedik.Ama bunun sözünü veremem dedim.Çünkü belediye parkının amacı kar etmek değil. Belediye şirketi ne kadar ticari vasıflı şirketi olsa halka ucuz ve kaliteli ürünü müşteriye memnuniyeti politikasıyla sunmak. Yani belediye kar edecek diye bir şey yok ama, az önce verdiğim örnek gibi bunu 1.10 TL alıpta 1 TL`ye de satarsa. Bur da ticaretin hayatın doğal akışına aykırı. Göz göre göre de  Bozüyük Belediyesi`nin ve Bozüyük Halkının parasını birilerini memnun etmek için zarar ettiremeyiz. Bunları anlattık.

 

“15 – 16 Arkadaşımız kabul etti”

 

Üzüldüler tabi, biz de üzüldük kimse işinden gücünden olmasın. Mahkemeye vermek istiyoruz dediler.Anayasal hakkınız dedim.En doğal hakkınız. Ben size mahkemeye vermeyin,bilmem ne diyemem ama  hukukçu da değilim. Bir öngörüde de bulundum ama biz bu işi yaparken hukukçularımıza danıştık. Ankara da ikili ilişkilerde muhabbetimiz olan müfettişlere büyüklerimize danıştık. Böyle bir şey yapıyoruz yanlış bir şey var mı.Kendimizi de zor durumda bırakmamak için.Arkadaşlarımızın hakkını gasp etmemek için sonuçta bu işin vebali var.Kimse kimsenin ekmeğinden olmasını istemez. Dediler ki burada haklı bir fesih var. İş yeri fesh edilmiş.

 

Bozüyük Belediyesi ben bunu artık çalıştırmıyorum demiş.Kendi elemanlarını çekmiş.Bu kadro da işletme iştirakler bünyesinde çalışanları çıkartabilirsin.Sosyal haklarını verdiğin için.Yani sizin bu mahkemeden bir şey alabileceğinizi, sorduğumuz hukukçuların öngörüsüyle zannetmiyorum ama gitmeyin de demem. Anayasal hakkınız.Arayın.Biz de yardımcı oluruz dedim. Ama şunu da dedim.Mahkemeye verin ama gelin yine de çalışın sistem yürüsün.Sonuçta burası hizmet yeri.Bozüyük bir hizmet alıyor.

 

"Bu 15-16`sı  tamam dedi ama sonradan tek tek vazgeçenler oldu."

“4 kişi devam ediyor şimdi”

 

Geri kalan arkadaşlar, çalışmak  istemediler.Ben 15-16`sı ile görüştüm. Hepsiyle görüşecektim ama görüşmeler farklı yere gidince işte mahkeme felan biraz böyle  üzüntüyle karışık  zerdenişte bulununca  ya dedik biz teklifimiz herkes için geçerli. Nasıl biliyorsanız öyle yapın. Gelirseniz kapımız açık.

 

“Bizim de üzüldüğümüz bir süreç”

 

Kimsenin işinden olmasını istemezdik. Başkanımız, tekrar gelmek isteyen olursa, gelsin görüşelim sıkıntı yok dedi.Düşman değiliz.Onlara da saygı duyuyoruz.

 

 

“Vazgeçip, ben çalışmak istiyorum diye gelen olursa alalım sıkıntı yok”

 

Bu arada 25 kişi içinde CHP gençlik kollarında çalışıp seçimde bizim geldiğimizde parka aldığımız 2 kızımızda bunlarla beraber çıktı. Yani CHP`liler kaldı MHP`liler AK Partililer çıktı felan öyle bir ayrım kesinlikle söz konusu değildir. ”

Dedi.

 

 

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Çağlayan Doğan
Etiketler: , Bozüyük, Belediyesi`nden, 25, kişi, neden, işten, çıkarıldı?,
Yorumlar
Haber Yazılımı