Diyetisyen Melis Tüzün`den Bozhüyük Spor Kulübü`ne Seminer
Haber
12 Ağustos 2022 - Cuma 19:28 Bu haber 1956 kez okundu
 
Diyetisyen Melis Tüzün`den Bozhüyük Spor Kulübü`ne Seminer
BOZÜYÜK Haberi
Diyetisyen Melis Tüzün`den Bozhüyük Spor Kulübü`ne Seminer

 

HABER: ÇAĞLAYAN DOĞAN

 

Bizim Bozüyük haber sitemizin yazarlarından Diyetisyen Melis Tüzün, Bozhüyük Spor Kulübü yaz okulundaki çocuklara ve velilerine “SPORCU ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİDİR?” konulu bilgilendirme semineri yaptı. Seminerde Bozhüyük Spor Kulübü Yönetimi ve Geçmiş Dönem Bozhüyük Spor Kulübü Başkanı İsmail Özan`da yer aldı.

 

SPORCU ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİDİR?

 

Sporcu beslenmesi sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de çok önemlidir. Sporcu çocukların da beslenmelerinde yüksek karbonhidrat, düşük yağ ve bol sıvı olmalıdır.

 

İyi beslenen genç sporcular, daha uzun süre iyi oynayabilir, zihinsel olarak daha uyanık olur ve antrenmanlardan veya maçlardan sonra daha çabuk iyileşir. Yeterli enerji alamayan aktif çocuklar, yorgunluk ve halsizlik hissedebilir. Hatta spordan aldıkları keyfi bile kaybedebilirler.

 

Sporcu çocukların beslenmesi spor yapmayan çocuklardan farklı mı olmalı?

Cevap: Evet

 

Özellikle egzersiz düzeyinden fazla, yani antrenman düzeyinde spor yapan çocukların beslenmesi yaptığı spora, antrenman sayısına, yoğunluğuna ve harcadığı enerjiye göre iyi ayarlanmalıdır. Yapılan sporun branşına göre olması gereken ideal ağırlığın korunması yönünden çocuğun günlük alması gereken kalori dengesi de sağlanmalıdır. Çünkü hem çocuğun gelişimi devam etmeli hem de spor performansı da arttırılmadır.

 

Spor sonrası enerjisini yenileyemeyen bir çocuğun antrenman dayanıklılığıyla birlikte okul başarısı düşecektir. Aynı zamanda gelişimi de yavaşlayacaktır.

 

Çocuklarımıza ebevynleri olarak sağlıklı beslenme konusunda nasıl örnek olabiliriz?

 

Çocuk beslenmesinde en önemli eğitim yolu kendi beslenme şeklimizdir. Ebeveynlerin sağlıklı beslendiği bir ailede çocuk da onları örnek alacaktır. Önemli olduğunu vurguladığımız bir besini kendimiz yemez ve kötülersek çocuk da bundan kötü yönde etkilenecektir. Eğer çocuğumuzun beslenmesini daha sağlıklı bir hale getirmek istiyorsak önce kendi beslenmemizi ve evde pişirdiğimiz yemekleri değiştirmemiz gereklidir. 

 

 Tabi ki her çocuğun kendi damak tadı ve tercihleri de olacaktır ancak doğduğu andan itibaren sunulan yemekler ve yeme alışkanlıkları da çok önemlidir. Çocuk belli bir yaş grubuna gelene kadar aile içindeki alışkanlıklarını sürdürme eğilimi gösterecektir.

 

 

Sporcu çocuklar daha çok protein tüketmeli mi? En iyi protein kaynaklarını hangi besinlerden karşılayabilirler?

 

Spor kas ve beden gücüyle doğru orantılı bir konu olduğu için vücut kompozisyonunun düzgün gelişmesi açısından protein çok önemli bir besin öğesidir. Çünkü kas yapımı tamamen protein alımı ile ilgilidir. 

 

 Protein aynı zamanda zihin faaliyetleri ve okul başarısı yönünden de çok önemlidir. Sporcu bir çocuk için en iyi protein kaynakları kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt, yoğurt, peynir, ayran, cacık, kefir ve baklagillerdir. Çocuğun damak tadına göre bu protein kaynaklarının tüketilme sıklığı belirlenmelidir ve bu besinlerin tüketimi konusunda özendirilmelidir.

 

 

 

Çocuklarımızın paketli ürünlerden uzak durması için neler yapabiliriz?

 

Öncelikleri çocukları bu besinlerden tamamen uzak büyütemeyeceğimiz konusundaki gerçeği kabul etmeliyiz. Unutmayalım ki yasaklar her zaman daha cazip bir hale gelmektedir. Bu besinlerin yapılışı, doğal ve sağlıklı olmayışı ve sağlığa olan etkileri konusunda doğru bilgileri verirsek ve kendimiz de bu besinlerden kaçınırsak çocuğa doğru bir yol çizmiş oluruz.

 

Ebeveynler arasında da abur cuburlar, gazlı içecekler vb. gıdalar konusunda aynı hassasiyet sağlanmalı ve ortak bir dil oluşturulmadır. Hatta çocuğun yanına sağlıklı besinlerden oluşan ara öğünler verilerek bunları yemesi özendirilmelidir.

 

 

Çocuklara yemek konusunda yasaklar getirilmeli mi?

 

Çocuk beslenmesinde asla baskıcı olmamalı ve yasak konulmamalıdır. Çocuğun asla yemek istemediği bir besin zorla yedirilmemelidir.  Ek besine geçen bir bebek gibi sevmediği besini farklı pişirme yöntemleri ve tarifler ile sevdirmeyi denemeye çalışmalısınız.

 

 

 

Spor yapmadan önce hangi besinler tüketilmeli?

Her besin grubundan yeterli ve dengeli bir tüketim olmalıdır. Özellikle antrenman öncesi ve sonrasında hemen bir karbonhidrat+protein takviyesi yapılmalı ve karaciğerdeki glikojen deposu yenilenmelidir.

Sporcu çocukların başarısı beslenmelerinden etkilenir mi?

Evet, spor performansı çocuğun beslenmesinden çok etkilenir. Az beslenmek kondisyon düşüklüğü ve kilo kaybına yol açar. Fazla beslenmek de kilo aldırıp bu sefer yine performansı olumsuz etkiler. Olması gereken en uygun kiloda ve alınması gereken enerji yeterince alındığı şartlarda yapılan tüm sporlarda başarı yükselecektir. 

Sporcu çocukların günlük kalori ihtiyacı daha mı fazladır?

Yaşına göre alması gereken enerjiye ek olarak fiziksel aktivite enerjisi ve büyüme-gelişmesi için gerekli enerji eklemesi de yapılarak bir çocuğun günlük alması gereken kalori hesaplanmaktadır.

 

 

Diyetisyen Melis Tüzün

 

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Çağlayan Doğan
Etiketler: Diyetisyen, Melis, Tüzün`den, Bozhüyük, Spor, Kulübü`ne, Seminer,
Yorumlar
Haber Yazılımı