Kadir gecesi ne zaman 2022? Kadir gecesi hangi gün? Kadir gecesinin önemi nedir, oruç tutulur mu
Haber
03 Şubat 2022 - Perşembe 16:06 Bu haber 3869 kez okundu
 
Kadir gecesi ne zaman 2022? Kadir gecesi hangi gün? Kadir gecesinin önemi nedir, oruç tutulur mu
2022 kadir gecesi ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Yeni yıla girmemizle hakkında en çok arama yapılan konuların başında gelen kadir gecesi ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. İşte kadir gecesi ne zaman, hangi gün, önemi nedir ve nasıl ibadet edilir sorularının cevapları... İslam dünyası her yıl Ramazan ayının 26. günü idrak edilen Kadir gecesi ile ilgili araştırmalarına başladı. Yurdumuzun dört bir yanındaki milyonlarca inanan vatandaşımız, kadir gecesinin 2022'de hangi güne denk geldiği, bu mübarek günde oruç tutulup tutulmayacağı ve önemine ilişkin aramalarını iyice artırmış durumda. Peki, bu yıl kadir gecesi ne zaman?
- Haberi
Kadir gecesi ne zaman 2022? Kadir gecesi hangi gün? Kadir gecesinin önemi nedir, oruç tutulur mu

 

KADİR GECESİ NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE 2022?

 

Kadir Gecesi, bu yıl da pek çok Müslüman tarafından huşu içerisinde idrak edilecek. 2022'de, 27 Nisan tarihinde idrak edilecek olan Kadir Gecesi, bazı kesimler tarafından kandil olarak tabir edilse de kandil günlerinden değildir.

 

Kadir Gecesi 27 Nisan akşamı, teravih namazının ardından başlar ve gecenin geç saatlerine kadar devam eder.

 

KADİR GECESİ ORUÇ TUTULUR MU?

 

Kandil gecesi akşam namazından başlar sabah namazına kadar devam eder. Geceden önceki ve sonraki gündüz de oruçlu olmak en güzelidir. Ancak tek gün oruç tutulacaksa geceden sonraki gün oruç tutulması daha faziletlidir.

 

KADİR GECESİ'NİN FAZİLETİ NEDİR?

 

Kadir gecesi, Yüce Allah’ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kuran’ın indirilmeye başladığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği bir gecedir.

 

Kadir gecesi; Yüce Mevla’nın hakkında müstakil bir sure indirdiği ve bu surede, “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail O gece, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de inerler. O gece,tan yerinin ağarmasına kadar süren bir esenliktir.” buyurduğu müstesna bir gecedir.

 

KADİR GECESİ YAPILACAK İBADETLER

 

Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli. Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılınmalı.

 

Süfyan-i Sevrî: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demistir.

 

Aişe demiştir ki; Hz. Muhammed (s.a.v) 'e:

 

"- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):

 

"- Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

 

Kur'ân'da mübarek gecelerden şu şekilde bahsedilmektedir:

 

"Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız." (Duhan 3)

 

"Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır." (Kadir 3)

Kaynak: (BB) - Bizim Bozüyük Editör: Çağlayan Doğan
Etiketler: Kadir, gecesi, ne, zaman, 2022?, Kadir, gecesi, hangi, gün?, Kadir, gecesinin, önemi, nedir,, oruç, tutulur, mu,
Yorumlar
Haber Yazılımı